Zakenman Guus Kouwenhoven is niet van plan om terug te keren naar de gevangenis. De 74-jarige Kouwenhoven, die vrijdag werd veroordeeld tot negentien jaar celstraf voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia zegt dat zijn gezondheid detentie niet toelaat.

Om de gevangenhouding te voorkomen en te verbieden begint zijn advocate Inez Weski daarom een spoedprocedure bij het Europees hof. De raadsvrouw heeft dat zaterdag aangekondigd.

Volgens zijn veroordeling smokkelde Kouwenhoven tussen december 2000 en december 2002 wapens naar Liberia om het gewelddadige regime van de toenmalige president Charles Taylor te steunen.

Op die manier maakte hij zich schuldig aan wapenhandel in strijd met het internationale embargo en was hij medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die werden gepleegd door het regime, zo bleek uit de uitspraak.

Buitenland

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Kouwenhoven vrijdag en bepaalde dat hij direct terug moet naar de gevangenis. De zakenman was sinds 2007 op vrije voeten en is in het buitenland. Het Openbaar Ministerie kondigde aan alles op alles te zetten om hem weer achter de tralies te krijgen.

Kouwenhoven heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Om medische redenen was hij niet bij de behandeling van zijn strafzaak aanwezig. Omdat het om ernstige oorlogsmisdaden gaat, vindt het hof dat Kouwenhoven zijn detentie ondanks zijn gezondheid gewoon moet ondergaan. Kouwenhoven zou in de gevangenis gespecialiseerde zorg kunnen krijgen. Het argument dat hij niet geschikt is voor detentie werd daarom afgewezen.

Cassatie

Advocate Inez Weski reageerde bedroefd en verbijsterd op de uitspraak van het hof. Zij kondigde direct na de uitspraak al aan in cassatie te gaan. ''Het is de laatste strohalm.'' Weski blijft volhouden dat de zaak van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Kouwenhoven door onbetrouwbare getuigenverklaringen is gebaseerd op drijfzand.