Zakenman Guus Kouwenhoven is medeplichtig aan oorlogsmisdrijven in Liberia, zo heeft het gerechthof in Den Bosch vrijdag bepaald. Ook is hij schuldig aan illegale wapenhandel. 

Het gerechtshof heeft Kouwenhoven negentien jaar cel gegeven, er was twintig jaar geëist.

Ook was hij betrokken bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen december 2000 en december 2002. Daarmee heeft hij het wapenembargo geschonden dat was ingesteld door de Verenigde Naties.

 "Het hof vindt het van groot belang om aan de slachtoffers en nabestaanden, als ook aan de internationale rechtsgemeenschap duidelijk te maken hoe ernstig zijn handelen wordt beoordeeld."

Het hof wil daarnaast een signaal afgeven aan andere zakenmensen die met soortgelijke regimes te maken hebben. Zij moeten zich realiseren dat zij ook bij oorlogsmisdrijven betrokken kunnen raken.

Houtkapbedrijven

Kouwenhoven had destijds belangen in houtkapbedrijven in Liberia. Die belangen waren volgens het hof verstrengeld met de belangen van toenmalig president Charles Taylor.

Kouwenhoven gebruikte de bedrijven om wapens te importeren en te verspreiden binnen Liberia. Het regime van Taylor gebruikte de wapens en maakte er duizenden burgerslachtoffers mee.

Charles Taylor werd eerder al veroordeeld voor zijn rol in de burgeroorlog in buurland Sierra Leone. Tijdens het elf jaar durende conflict werden zeker 50.000 mensen gedood en veel anderen gemarteld en verminkt.

Vrijspraak

De inmiddels 74-jarige Kouwenhoven kreeg in 2006 alleen acht jaar cel voor wapensmokkel. Het hof sprak hem later echter volledig vrij.

Het Openbaar Ministerie heropende de strafzaak en eiste begin dit jaar opnieuw twintig jaar cel. Op basis van nieuw onderzoek, getuigenverhoren en schouwen komt het hof vrijdag tot een celstraf van negentien jaar. Alleen omdat de strafzaak inmiddels al vijftien jaar voortduurt, legde het hof niet de maximale en geëiste straf op.

Kouwenhoven heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Om medische redenen was hij niet bij de behandeling van zijn strafzaak aanwezig. Omdat het om ernstige oorlogsmisdaden gaat, vindt het hof dat Kouwenhoven zijn detentie ondanks zijn gezondheid gewoon moet ondergaan. 

Cassatie

Advocate Inez Weski reageerde bedroefd en verbijsterd en kondigde direct na de uitspraak cassatie aan. ''Het is de laatste strohalm.'' Weski blijft volhouden dat de zaak van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Kouwenhoven door onbetrouwbare getuigenverklaringen is gebaseerd op drijfzand.

Kouwenhoven is sinds 2007 op vrije voeten en was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig. Hij is in het buitenland, maar Weski wil niet zeggen waar. Ze verwacht dat hij zich gaat melden bij de gevangenis zoals het hof heeft bevolen.

Het Openbaar Ministerie is zeer tevreden over de uitkomst en zal alles op alles zetten om de zakenman weer achter de tralies te krijgen, aldus een korte verklaring.