De vermeende Haagse politiemol Amine A. mag na elf maanden voorlopige hechtenis de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. 

Voor de behandeling van de zaak zijn eind september drie dagen uitgetrokken.

De hechtenis wordt vanaf maandag geschorst. A. moet wel zijn paspoort inleveren, zich melden bij de reclassering en hij mag geen contact hebben met andere verdachten in de zaak, liet de rechter weten.

A., voormalig hoofdagent van de politie in Den Haag, wordt ervan verdacht dat hij maandenlang tegen betaling in de systemen van de politie heeft gezocht naar informatie over hennepkwekerijen. Hij zou adressen van tientallen kwekerijen hebben doorgegeven aan zijn vriend Yassine H., die ook terechtstaat. H. zou de kwekerijen hebben leeggehaald voordat de politie binnenviel.

Kapot

Ook de voorlopige hechtenis van H. is vanaf aanstaande maandag geschorst onder dezelfde voorwaarden.

A. en H. lieten de rechter vrijdag weten dat zij er ''helemaal doorheen zitten". A. erkent dat hij fouten heeft gemaakt. ''Ik ben er kapot van en ik accepteer dat ik moet boeten voor mijn fouten", vertelde hij. H. zei dat hij ontzettend veel zou willen vertellen, maar ''ik klap helemaal dicht als ik hier ben".

Samen met de politiemol en zijn vriend staan ook twee andere verdachten terecht, namelijk neven van A. Deze broers Mohamed A. en Khalid A. worden verdacht van enkele pogingen tot inbraak. Hun voorlopige hechtenis was al eerder opgeheven.