Chemiefabriek Chemours gaat ''enkele miljoenen euro’s'' investeren in een proefinstallatie om de lozing van stoffen in de Merwede die worden gebruikt bij de zogeheten GenX-technologie in Dordrecht te verminderen. 

Chemours wil de proefinstallatie deze zomer al kunnen gebruiken, laat het bedrijf donderdagavond weten. Eind dit jaar moeten de resultaten van de proef bekend zijn.

Chemours is een afsplitsing van DuPont dat eerder in opspraak raakte door het gebruik van het giftige C8, officieel perfluoroctaanzuur. Die stof werd gebruikt bij de productie van teflon. GenX is daar sinds 2013 de vervanging van.

Vergunning

De provincie Zuid-Holland heeft de vergunning van het bedrijf aangescherp, waardoor de emissie van het bedrijf is verlaagd. Mocht Chemours tot nu toe jaarlijks omgerekend 6.400 kilo lozen op rivier de Merwede, nu wordt dat maximaal 2.035 kilo, zo heeft de provincie bepaald.

Chemours is tevens verplicht om te onderzoeken hoe de uitstoot van GenX nog verder omlaag kan worden gebracht. "Op dit moment ontbreken voldoende inhoudelijke gronden om het bedrijf te verplichten tot verdere beperking of volledige uitfasering van de lozing", aldus de provincie vrijdag.

Onderzoek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de stoffen die Chemours gebruikt, maar kon in een voorlopige conclusie alleen aangeven dat die naar verwachting geen risico opleveren voor de volksgezondheid.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) laat daarom nader onderzoek doen.