Voormalig Rochdale-baas en 'Maseratiman' Hubert Möllenkamp moet van alle giften die hij als topman van de Amsterdamse woningcorporatie aannam ruim 2,3 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie (OM) in het hoger beroep tegen Möllenkamp. 

De 67-jarige Möllenkamp, zelf afwezig, werd eind maart in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en drie maanden gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof heeft hij zich onder meer schuldig gemaakt aan het aannemen van steekpenningen, witwassen en meineed.

De rechtbank in Amsterdam legde hem daarvoor in eerste aanleg 2,5 jaar cel op. Zowel Möllenkamp als het OM was tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.

Volgens het OM is met de uitspraak van het hof onomstotelijk komen vast te staan dat Möllenkamp vastgoedprojecten gunde aan bevriende ontwikkelaars en in ruil daarvoor geld ontving. Het luxe leven dat hij leidde en de auto's waarin hij reed, leverden hem bijnamen als 'Zonnekoning' en 'Maseratiman' op.

Leningen

Zijn advocaten zeiden donderdag echter dat geen sprake was van giften, maar van leningen. ''En de kern van een lening is een plicht tot terugbetaling. Onze cliënt heeft geen enkel profijt gehad."

Los daarvan moet de claim van het OM van tafel omdat hun cliënt geen geld heeft, vinden zij. Möllenkamp werd in 2012 persoonlijk failliet verklaard. Zijn totale vermogen bij de curator bedraagt 530.000 euro, zijn schuld is twintig keer zo groot. ''Hij kan de rekening nooit betalen."

Het OM ziet daarin geen reden de eis te matigen, bleek donderdag. ''Ook meneer Möllenkamp kan de loterij winnen", zei de aanklaagster. ''Het OM mag niet worden benadeeld ten opzichte van andere schuldeisers."

Aan het licht

De 67-jarige Möllenkamp werd in 2009 ontslagen door Rochdale, nadat de misstanden aan het licht waren gekomen. 

Möllenkamp verklaarde tegenover de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen. Hij heeft volgens het hof daarmee de Tweede Kamer gehinderd in zijn staatsrechtelijke controletaak.

De uitspraak in de zaak volgt op 1 juni.