Het Openbaar Ministerie (OM) eist elf jaar cel tegen een 33-jarige man uit Soedan vanwege poging tot doodslag en verkrachting van een minderjarig meisje uit Kampen. 

Daarnaast wordt de Samuel T. bedreiging en diefstal ten laste gelegd. Volgens de officier van justitie was de verdachte volledig toerekeningsvatbaar en ging hij "berekenend te werk".

Het 17-jarige slachtoffer werd in september vorig jaar door T. belaagd toen ze 's nachts naar huis fietste. De man heeft bekend dat hij haar verkrachtte.

Volgens het slachtoffer probeerde hij haar daarna te wurgen en duwde hij haar hoofd onder water in een nabijgelegen sloot. Deze feiten worden door de man ontkend. Hij verklaarde donderdag in de rechtszaal in Zwolle wel dat hij dronken was en dat "Satan in hem was gevaren". Ook bood hij het slachtoffer zijn excuses aan. 

Azc

Het slachtoffer en haar familie eisen een schadevergoeding van ruim 76.000 euro van T.. Volgens de officier is dat bedrag "redelijk en toewijsbaar". 

T. is een asielzoeker. Hij was minder dan een jaar in Nederland en verbleef in een azc. Volgens justitie is het aannemelijk dat de man tot "ongewenst vreemdeling" zal worden verklaard. Omdat hij via Eritrea naar Nederland vluchtte, kan hij echter niet worden uitgezet omdat dat land door Nederland niet als veilig terugkeerland wordt gezien.

De rechter doet op 4 mei uitspraak.