De gemeente Amsterdam wil dat het kabinet Rusland aanspreekt op de Tsjetsjeense kampen waar homoseksuele mannen zijn opgesloten. Ook wil Amsterdam dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff het asielbeleid voor Tsjetsjeense LHBT-mannen aanpast.

Dat heeft wethouder Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam woensdag gezegd bij een protest bij het homomonument. Hier kwamen woensdagavond meer dan vijfhonderd LHBT’s samen om hun onvrede te uiten over de berichten over de 'homokampen' in Tsjetsjenië.

Mensenrechtenorganisaties luidden vorige week de noodklok omdat de autonome Russische republiek homoseksuele mannen opsluit in kampen. Hier worden zij volgens onafhankelijke Russische media gemarteld en mishandeld.

 "Het was een gedragen, ingetogen bijeenkomst'', vertelde voorzitter Tanja Ineke van homobelangenvereniging COC. "Mensen zijn echt geraakt door wat er in Tsjetsjenië gebeurt", aldus Ineke. 

Ook in andere Europese steden als Milaan en Londen waren betogingen. 

Razzia's

Eerder deze maand kwamen al berichten naar buiten dat de Tsjetsjeense overheid met razzia's jaagde op homoseksuele mannen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat inmiddels meer dan honderd mannen zijn opgesloten in de kampen. Sommigen zouden zelfs zijn overleden. 

De Tsjetsjeense autoriteiten ontkennen dat er homoseksuelen in Tsjetsjenië leven, laat staan dat ze worden vervolgd, "want wie in de republiek niet bestaat, kun je niet oppakken". Ook de Russische regering zegt niet op de hoogte te zijn van de acties.

'Strijden voor gelijkheid'

"Laten wij nooit onze ogen sluiten voor martelingen, waar ter wereld ze ook plaatsvinden. Laten wij blijven strijden voor gelijkheid voor iedereen. Want zo lang het nodig is, komen wij hier keer op keer weer terug", stelde de Amsterdamse wethouder Van der Burg woensdagavond in zijn toespraak bij de demonstratie. 

De wethouder is niet de eerste Nederlandse politicus die oproept tot actie. Eerder deze week vroeg minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel) de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om over te gaan tot onderzoek naar de berichten uit Tsjetsjenië.