Bezoekers die telefoons en andere smokkelwaar de gevangenis binnenbrengen, kunnen in de toekomst worden bestraft met maximaal een half jaar cel of een hoge geldboete. 

Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Dijkhoff maakte in september bekend te werken aan de strafbaarstelling. Het gaat om spullen die op zichzelf legaal zijn, zoals gereedschap, telefoons en tablets, maar waarvan het bezit binnen de muren van de gevangenis verboden is.

Het binnenbrengen van illegale spullen als drugs en wapens kan al worden bestraft, maar dat is moeilijker bij bijvoorbeeld een telefoon. Dan moet eerst worden bewezen dat het gaat om hulp om te ontsnappen of om crimineel handelen. Meestal blijft het daarom bij het ontzeggen van de toegang tot de gevangenis.

Drones

In de Tweede Kamer is woensdag gesproken over de veiligheid in de gevangenissen. Een belangrijk punt in het debat is de contrabande binnen de muren van de inrichtingen die tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Volgens staatssecretaris Dijkhoff is het "een voortdurende strijd" om smokkelwaar buiten de inrichtingen te houden. Gedetineerden en criminelen buiten de muren verzinnen steeds nieuwe manieren om spullen binnen te krijgen. Zo worden minitelefoons in een tennisbal over de gevangenismuren gegooid en worden soms zelfs drones ingezet.

Smokkelwaar als mobiele telefoons en drugs worden in grote hoeveelheden onderschept in Nederlandse gevangenissen. De Dienst Justitiële Inrichtingen gaf vorig jaar documenten vrij over vele honderden vondsten in de jaren 2012-2016.