Martien Hunnik, de man die ruim 34 jaar na de geruchtmakende zogenoemde showbizzmoord alsnog werd vrijgesproken, krijgt op kosten van de Nederlandse staat geestelijke begeleiding aangeboden. Ook heeft de staat excuses aangeboden. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten in een persbericht dat samen met Hunnik is opgesteld.

"De heer Hunnik is verheugd dat na 34 jaar een streep kan worden gezet onder deze zaak", staat in het bericht.

Hunnik werd jarenlang onterecht gezien als de dader in de Hilversumse showbizzmoord, die te boek staat als één van de grootste justitiële dwalingen die Nederland ooit kende. Hij werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs.

Ingetrokken bekentenis

In 1981 wordt de bekende platenproducer Bart van der Laar vermoord in zijn Hilversumse villa. Van der Laar was de producer van succesvolle artiesten als LUV, Babe, Lenny Kuhr en Benny Neyman. Zijn moord veroorzaakte een shock in de showbizzwereld en ging de geschiedenis in als de Showbizzmoord.

Na een lang en kostbaar onderzoek onder grote belangstelling van pers en publiek arresteerde de politie Martien Hunnik, die Van der Laar kende uit de Amsterdamse gay-scene. Na urenlange verhoren legde hij een bekentenis af die hij later weer in trekt. De rechters besloten om hem te veroordelen ondanks gebrek aan harde bewijzen.

Rechtsherstel

Hunnik heeft zijn straf uiteindelijk helemaal uitgezeten. Na zijn vrijlating heeft hij jaren gestreden voor zijn rechtsherstel.

De Hoge Raad bepaalde in 2015 dat de zaak moest worden heropend. Volgens het gerechtshof in Den Haag is uit nieuw onderzoek gebleken dat de verklaringen van Hunnik onbetrouwbaar waren.

In juni 2016 werd Hunnik alsnog vrijgesproken voor de moord. De echte daders zijn in beeld maar kunnen niet meer worden vervolgd omdat het misdrijf inmiddels verjaard is.