De persoon die is omgekomen bij de gasexplosie in Veendam woensdagochtend is de 37-jarige bewoner. De politie doet onderzoek naar het incident.

Dat meldt de brandweer Groningen op Twitter.

De politie kan niet vaststellen of de explosie in Veendam van woensdag met opzet is veroorzaakt of door een defect. De klap kostte de bewoner het leven en het appartementencomplex raakte zwaar beschadigd. Drie andere mensen raakten lichtgewond.

Een deel van de bovenste verdieping is weggeblazen. De bewoner van de weggevaagde woning stond bekend als een overlastgever.

Geen opzet

Geruchten dat hij opzettelijk een gasexplosie heeft veroorzaakt en ook zou zijn gedood door de klap, zijn door de politie niet bevestigd. Volgens woningbouwvereniging Acantus werd er wel naar andere woonruimte gezocht om de overlastgevende bewoner in onder te brengen.

Nader onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies is gebeurd, maar daarvoor moet het getroffen pand eerst veilig zijn om te betreden. Volgens burgemeester Sipke Swierstra is de ravage enorm en zit de schrik er goed in. In een straal van zeker honderd meter van het getroffen complex aan de Julianalaan sneuvelden de ruiten van woningen en kwamen dakpannen naar beneden.

Bewoners opgevangen

Alle 36 appartementen in het complex werden ontruimd, bewoners en andere omwonenden werden opgevangen in een nabijgelegen zalencentrum. Omdat het pand instabiel is, bekeken bouwkundigen de constructie van het complex.

Ongeveer dertig bewoners van het appartementencomplex kunnen de komende nacht nog niet terugkeren naar hun woningen. Voor deze mensen wordt onderdak geregeld. Bewoners die hun appartement aan de linkerkant van het gebouw hebben, mogen in de loop van de avond weer naar huis, maar als zij dit niet zien zitten, wordt ook voor hen een alternatief geregeld.

Swierstra sprak met getroffen bewoners. "Het gaat om veel oudere mensen. Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich enorm aangetast in hun gevoel van veiligheid", aldus de burgervader. "Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie. Ze zullen nog lange tijd te kampen krijgen met de naweeën hiervan. De impact is echt enorm."