In een appartementencomplex in Veendam is woensdag een dode gevallen na een grote explosie. Een appartement is als gevolg van de ontploffing compleet verwoest. Er zijn drie mensen lichtgewond geraakt.

Dat zegt de Veiligheidsregio Groningen.

Een woordvoerder kan nog niet zeggen of de overleden persoon de bewoner van het getroffen appartement is. De politie is bezig de identiteit van het slachtoffer vast te stellen. De drie gewonden zijn ter plekke behandeld.

Het gebouw op de hoek van de Julianalaan en de Prins Bernhardlaan is als gevolg van de ontploffing instabiel. Bouwkundigen hebben het pand, dat bestaat uit vier verdiepingen, gecontroleerd en is inmiddels gestut. 

Opvang

Er wordt door woningbouw Acantus opvang geregeld voor de bewoners die dakloos zijn geworden. 

Er kan nog niks over de oorzaak worden gezegd. Na de ontploffing woedde er korte tijd brand, die snel werd geblust door de brandweer. Uit voorzorg is het gas afgesloten.

Weggevaagd

De bovenste verdieping is compleet weggevaagd. Ook is er veel schade aan andere appartementen. De brokstukken lagen tot aan de overkant van de straat.

De brandweer is ter plaatse met groot materieel en krijgt bijstand van specialistische brandweerteams uit andere provincies en bouwkundigen om veilig te kunnen handelen.

Verlaten

De bewoners van de overige woningen hebben het complex inmiddels moeten verlaten. Twintig personen worden opgevangen in de Sorghvliethal in Veendam.

De burgemeester van Veendam, Sipke Swierstra, heeft in de sporthal met bewoners van het complex gesproken en is inmiddels aanwezig op de plaats van het incident.

Een persoon is aangehouden omdat diegene met een drone boven het complex vloog. Het is niet toegestaan om met een drone boven het gebouw te vliegen in verband met de politiehelikopter.