Het overgrote deel van de 128 Eritreeërs die donderdagavond werden opgepakt bij een demonstratie in Veldhoven ontloopt een straf. 

Alleen een paar demonstranten van wie de politie heeft kunnen vaststellen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld geweld krijgen een boete. Er hoeft niemand voor de rechter te komen. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dat dinsdag gemeld. Exacte aantallen kon ze niet noemen.

De Eritreeërs verzamelden zich donderdag bij conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven toen duidelijk werd dat de jongerenbeweging van het gevreesde regime uit hun thuisland er een bijeenkomst wilde houden. Ze probeerden bezoekers van de conferentie tegen te houden. Onder andere de auto van een diplomaat werd belaagd.

De sfeer werd donderdagavond steeds grimmiger en de volledige groep werd gearresteerd toen de politie de demonstratie wilde beëindigen en de deelnemers weigerden te vertrekken. De arrestanten werden met een lijnbus naar het politiebureau gebracht en binnen een paar uur weer vrijgelaten.

De conferentie in Veldhoven ging daarna ook niet door omdat die door de burgemeester werd verboden uit vrees voor verdere verstoring van de openbare orde.

Tientallen Eritreeërs scanderen leuzen in Veldhoven
Tientallen Eritreeërs scanderen leuzen in Veldhoven