Christenen vieren zondag Pasen. In kerken over de hele wereld wordt met speciale diensten stilgestaan bij de wederopstanding van Jezus.

Volgens de Bijbel stond Jezus drie dagen nadat hij op Golgotha was gekruisig, op uit de dood. Met zijn dood nam hij volgens christenen de schuld voor de zonden van de mensheid op zich.

Paus Franciscus spreekt traditiegetrouw rond het middaguur zijn zegen uit vanaf het balkon van de Sint-Pieter in Vaticaanstad, het zogenoemde Urbi et Orbi. Het Sint-Pietersplein is zoals gewoonlijk versierd met bloemen uit Nederland.

In aanwezigheid van de paus herdachten vrijdagavond tienduizenden mensen met een grote processie de lijdensweg van Jezus Christus in het Colosseum in Rome. Paus Franciscus vroeg bij deze bijeenkomst om vergiffenis voor de zonden van de kerk. Waarschijnlijk doelde hij daarmee op het schandaal rond seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Heilige land

Christenen uit alle delen van de wereld vieren zondag Pasen in het Heilig Land. In de onlangs gerenoveerde Heilig Grafkerk in Jeruzalem droeg de Latijnse patriarch Pierbattista Pizzabella een mis op. De kapel staat op de plek waar volgens de christelijke overlevering Jezus Christus begraven werd en weer opstond uit de dood.

De hoofden van de verschillende Kerken in Jeruzalem kwamen met een gezamenlijke paasboodschap. Zij spreken daarin de bede uit, "dat de door onze opgestane Heer geschonken hoop de leiders en volkeren van de hele wereld het licht doet zien".

Meer pelgrims

Alle mensen zijn gelijk geschapen en de menselijke familie moet streven naar gerechtigheid, verzoening en vrede, aldus de boodschap. "De wederopstanding en het lege graf moeten ons eraan herinneren dat smart, bedroefdheid en dood niet het laatste woord hebben, maar God."

Dit jaar zijn er meer pelgrims met Pasen in Jeruzalem dan in andere jaren. De paasfeesten van de westelijke kerken en de oostelijke orthodoxen vallen in 2017 samen. Bovendien vieren de Joden hun eigen paasfeest, dat herinnert aan de vlucht uit Egypte.

Paasvuren

Ook veel Nederlanders die niet geloven geven met andere tradities invulling aan Pasen. Veel mensen genieten met hun familie van een uitgebreide paasbrunch.

In de gemeente Rijssen-Holten in Overijssel werd dit weekend gestreden om het grootste paasvuur. De jury betitelde de houtstapel van het buurtschap Dijkerhoek zaterdag als grootste. Zondag wordt het paasvuur ontstoken. 

Natuurmonumenten spoort Nederlanders aan om tijdens het Paasweekend de natuur in te gaan. In schaapskooien kunnen kinderen pasgeboren lammetjes zien en veel boswachters organiseren speciale paaswandelingen.

In de Brabantse plaats Schijndel vindt traditiegetrouw Paaspop plaats.