Pasen is dit jaar kouder dan afgelopen Kerstmis. Eerste en Tweede Paasdag wordt het in De Bilt slechts 10 of 11 graden. Afgelopen Kerst was het ietsje warmer: 11,7 graden op Eerste Kerstdag en 11,8 op Tweede Kerstdag.

Het is daarmee de negende keer sinds 1901 dat Pasen in ons land kouder verloopt dan Kerst, meldt Weeronline zondagochtend.

Bijzonder is wel dat het al de vierde keer is in zes jaar. In 2012, 2013 en vorig jaar gebeurde het ook.

Volgens het weerbureau ligt het niet zozeer aan de temperatuur met Pasen. Het zijn juist de kerstdagen die de laatste jaren telkens zo zacht verlopen. Het hoogtepunt in dat opzicht was kerst 2015, toen het over beide dagen gemiddeld 14,2 graden werd.

Koudste Pasen

De koudste Pasen sinds de officiële metingen in 1901 zijn begonnen, was in 1964. Toen kenden beide dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van 4,2 graden.

Op Eerste Paasdag valt er plaatselijk een bui en wordt het tussen de 9 en 11 graden, voorspelt Weerplaza. De noordwestelijke wind is stevig en koud. In de nacht koelt het af tot 2 tot 6 graden. 

Ook op maandag blijft het koud en nat en waait er een stevige wind.

Bloesem beschermen

Vanwege de temperaturen is het raadzaam om zomerplanten goed af te dekken of om deze binnen te zetten. Fruittelers moeten ook maatregelen nemen om de bloesem te beschermen. Dat kan door water op de bloesem te sproeien, waardoor die een beschermend ijslaagje krijgt.

Vorst in de tweede helft van april is niet heel uitzonderlijk. Pas als het 'IJsheiligen' is geweest (11 tot en met 14 mei), neemt de kans op nachtvorst sterk af.