De omstreden Eritrese conferentie in Veldhoven die donderdagavond van start zou gaan, is door de burgemeester van de stad verboden nadat er onrust ontstond onder demonstranten. De politie heeft ongeveer vijftig aanhoudingen verricht.

De gemeente en politie hebben besloten om de conferentie niet door te laten gaan omdat de openbare orde niet gegarandeerd kan worden. 

Onder een groep demonstranten was onrust ontstaan waarop gevechten uitbraken. Bij de vechtpartij werd met stoelen gegooid, meldt politie aan NU.nl.

Ongeveer vijftig mensen waren aanwezig bij het protest. Politie roept demonstranten op het gebied te verlaten.

Op beelden van Omroep Brabant is te zien dat enkele leden van de groep op de grond gingen liggen, om te voorkomen dat de auto met de Eritrese diplomaat verder kon rijden. 

Omstreden karakter

De demonstratie is een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in het Afrikaanse land.

De bijeenkomst was omstreden omdat een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Het kabinet noemde het bezoek van deze man, Gebreab, eerder "ongemakkelijk" omdat hij Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten.

Tientallen Eritreeërs scanderen leuzen in Veldhoven
Tientallen Eritreeërs scanderen leuzen in Veldhoven

Vluchten

Nederland telt veel vluchtelingen die afkomstig zijn uit Eritrea. De belangrijkste reden die Eritreeërs hebben om het land te verlaten is de dienstplicht. Kinderen krijgen vanaf vijftien jaar militaire training. Alle volwassenen, zowel mannen als vrouwen, moeten verplicht achttien maanden in militaire dienst. Daarna wordt de dienst regelmatig verlengd voor onbepaalde tijd. 

Eritrea is bovendien straatarm. Ongeveer zeventig procent van de bevolking kan niet in de eigen voedselbehoefte voorzien. De regering houdt echter vol dat Eritrea volledig zelfvoorzienend is wat betreft voedsel, en het land weigert voedselhulp daarom van buitenaf.

Volgens mensenrechtenorganisaties is er ook sprake van gerichte vervolging. Duizenden Eritreeërs, onder wie veel journalisten, politici en mensen met een afwijkende religie, worden zonder proces opgesloten.

Om die redenen wantrouwen veel Eritreeërs leden van de regering van het land.