De voormalige Eritrese staatssecretaris van Financiën, Kubrom Dafia Hosabay, die nu in Nederland woont, roept zijn landgenoten op aangifte te doen tegen de Eritrese jongerenbeweging die vanaf donderdag bijeenkomt in het Noord-Brabantse Veldhoven. 

Volgens Hosabay en andere regeringskritische Eritreeërs in ons land vormt de bijeenkomst een bedreiging voor hun veiligheid.

De conferentie wordt georganiseerd door een jongerenorganisatie die gelieerd is aan het regime van dictator Isaias Afewerki. Zijn rechterhand Yemane Gebreab komt de ongeveer zeshonderd verwachte gasten toespreken.

De Nederlandse regering vindt de komst van Gebreab ''ongemakkelijk'', maar houdt de bijeenkomst niet tegen. Er zouden geen veiligheidsrisico's zijn.

Hosabay ziet die risico's wel. Hij stelt dat critici van het regime, zoals hijzelf, worden bedreigd en anderen onder druk worden gezet om deel te nemen aan de conferentie en eraan mee te betalen. Hij voelt zich ''bijzonder bedreigd''.

Oorlogstaal

''In Duitsland was twee jaar geleden een soortgelijke conferentie, daar werd oorlogstaal gebruikt'', zegt Hosabay. Ook de vertrouweling van de president zei daar dingen die hij als bedreigend heeft ervaren. ''Bijvoorbeeld dat gejaagd moet worden op de oppositie. We worden afgeschilderd als verraders.''

De oud-staatssecretaris zegt dat meerdere mensen na zijn oproep naar de politie zijn gestapt, maar precieze aantallen kon hij niet geven. Waar hij zelf aangifte deed wil hij niet bekendmaken in verband met zijn veiligheid.

Een andere Eritreër die naar de politie stapte, deed woensdag net als Hosabay zijn verhaal bij EenVandaag.