De omstreden bijeenkomst van de jongerenbeweging van het regime in Eritrea vindt plaats in Veldhoven. Een woordvoerder van de gemeente heeft dat woensdag bevestigd.

De organisatie heeft conferentiecentrum Koningshof in de Brabantse plaats voor een paar dagen afgehuurd. De besloten conferentie begint donderdagavond en duurt tot en met zondag. Er worden ongeveer zeshonderd Eritreeërs verwacht.

De bijeenkomst is omstreden omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Het kabinet noemde het bezoek van regeringsadviseur Yemane Gebreab dinsdag ongemakkelijk omdat hij Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten.

Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd en Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land. 

Maatregelen

Het kabinet benadrukt dat het bezoek van Gebreab niet zal worden gefaciliteerd en als privéaangelegenheid wordt behandeld. Hij zal dan ook niet officieel worden ontvangen.

De gemeente Veldhoven laat weten geen reden te hebben om maatregelen te treffen. ''De gemeente deelt het ongemakkelijke gevoel van het kabinet maar het gaat om een besloten bijeenkomst en onrust of tumult wordt niet verwacht.''

De politie is op de hoogte en is extra alert, aldus de woordvoerder.