Willem Holleeder moet de gevangenisstraf van negen jaar met aftrek van voorarrest die hem in 2009 opgelegd werd, volledig uitzitten. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld. Het gaat om een straf van drie jaar cel.

Holleeder werd toentertijd veroordeeld voor onder andere deelname aan een criminele organisatie, afpersing, mishandeling en bedreiging. In 2012 werd hij vrijgelaten nadat hij twee derde van de straf had uitgezeten.

Die vrijlating was onder de voorwaarde dat Holleeder zich tijdens een proeftijd niet schuldig zou maken aan strafbare feiten. In die periode bedreigde hij echter misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Holleeder werd veroordeeld voor die bedreiging. Het hof bepaalde bovendien dat Holleeder het resterende deel van de straf uit 2009 moet uitzitten.

Cassatie

Holleeder ging in cassatie bij de Hoge Raad. Hij vindt dat het hof ook had kunnen besluiten dat hij slechts een deel van de nog resterende gevangenisstraf nog uit moet zitten, in plaats van de volledige drie jaar.

De Hoge Raad erkent dat de rechter daarvoor had kunnen kiezen, maar dat ook besloten kan worden dat het gehele restant moet worden uitgezeten.

Janssen

Volgens de advocaat van Holleeder, Sander Janssen, gaan hij en zijn collega Robert Malewicz nu overleggen met Holleeder wat te doen. Nu de veroordeling definitief is, kan het verzoek worden ingediend om de straf van drie jaar direct uit te zitten. De voorlopige hechtenis wordt dan omgezet in een gevangenisstraf. 

het OM kan in principe ook het verzoek indienen om Holleeder de straf direct uit te laten zitten, maar dat ligt volgens Janssen niet in de lijn der verwachting.

Janssen zegt de straf van drie jaar uitzonderlijk hoog te vinden. "Dit is uniek", aldus de advocaat. "Dit is een uitzonderlijk zware straf voor een vergrijp waar je normaal een paar maanden celstraf voor zou krijgen."

Voorarrest

Holleeder zit sinds december 2014 in voorlopige hechtenis op verdenking van het medeplegen van moord en deelname aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor zijn vermeende rol bij zes liquidaties en twee pogingen daartoe, waaronder die op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).