Een uit de hand gelopen examenstunt heeft dinsdag geleid tot de arrestatie van twee leerlingen van het IJburgcollege in Amsterdam. Het duo hoorde bij een groep van zo'n tien scholieren die flinke vernielingen hadden aangericht in de school.

De leerlingen van 4 vmbo hadden volgens Nico Moen, schoolleider bedrijfsvoering, een op het eerste gezicht flinke ravage aangericht in een aantal klaslokalen.

Toen ze dinsdag op school kwamen, ontstonden er wat opstootjes en werd de politie erbij gehaald. Agenten arresteerden een zestienjarige leerling en een vijftienjarige scholier die de arrestatie wilde belemmeren. Ze worden onder meer verdacht van belediging van de dienders.

Meel en eieren

Volgens de politie waren er bij de examenstunt plafondplaten, kluisjes, deuren, computers en schoolmeubilair vernield, maar Moen liet weten dat de schade bij nader inzien meevalt en alles nog werkt. Wel moet volgens hem de school schoonmaakkosten maken, omdat de lokalen zijn besmeurd met meel en eieren.

Een woordvoerder van de politie liet in een reactie weten dat de twee zijn aangehouden voor vernieling, het opzettelijk belemmeren van een arrestatie en belediging van agenten. ''Onderzoek moet uitwijzen wat daar nog van overeind blijft.''