
Justitie deelt steeds meer kleine snelheidsboetes uit
Het AD heeft de gegevens opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het aantal kleine snelheidsovertredingen is in twee jaar tijd gestegen met 31 procent, schrijft het dagblad maandag. Het totale aantal snelheidsboetes steeg in dezelfde periode minder hard, met 18 procent.
De boete voor 1 kilometer per uur te hard rijden is 20 euro, 9 euro daarvan is administratiekosten. Vorig jaar kregen 69.000 autorijders zo'n boete, vooral op wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden.
"Belachelijk", noemt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, die boete. "Soms is het nodig een paar kilometer per uur harder te rijden, bijvoorbeeld om veilig in te halen."
Priem vindt dan ook dat het Openbaar Ministerie te ver gaat door automobilisten op grote schaal te bekeuren voor kleine snelheidsovertredingen. "Het is een verkapte vorm van belasting. Het is belangrijker om huftergedrag harder aan te pakken, zoals bumperkleven."
Digitalisering
Sinds 2016 zijn alle flitspalen in het land vernieuwd en gedigitaliseerd. De palen zijn nu 24 uur per dag actief. Daarnaast is het aantal trajectcontroles uitgebreid.
Het OM wijst deze veranderingen aan als oorzaak van de substantiële toename van het aantal boetes. "Er geldt op 130-wegen een meetcorrectie van 5 kilometer. Als je die boete van 11 euro krijgt heb je dus gewoon flink te hard gereden", zegt een woordvoerder.
De kleine boetes leverden de overheid 113 miljoen euro op in 2016. Dat is 33 miljoen euro meer dan de overheid in 2014 inde.