Zoals verwacht was het zaterdag op de stemlocaties in Amsterdam, Den Haag en Deventer waar in Nederland wonende Turken kunnen stemmen voor het Turks referendum een drukte van belang.

Op alle drie de plekken was de opkomst hoog en verliep de voorlaatste stemdag gemoedelijk.

De drie stemlokalen openden woensdagochtend. Tot zondagavond kunnen Turken en Turkse Nederlanders zich uitspreken voor of tegen een ingrijpende Turkse grondwetswijziging, die onder de meer de president meer macht geeft.

De RAI in Amsterdam rekende zaterdag op ongeveer vijftienduizend kiezers. Volgens een woordvoerder van het congrescentrum was het de drukste dag tot nu toe. "Alles is in goede orde gegaan. Heel gemoedelijk en ontspannen." Zondag worden achttienduizend stemmers op de stemlocatie in Amsterdam verwacht.

Ook in het GIA Exhibition Center in Den Haag was het zaterdag de hele dag druk. Vooraf was al gewaarschuwd voor verkeersdrukte richting het stembureau.

In Deventer leidde de opkomst tot weinig oponthoud in het verkeer. Stemmers maakten daar zaterdag volgens een gemeentewoordvoerder voornamelijk gebruik van de busdienst vanaf het transferium naar de stemlocatie in Sport- en Belevingscentrum De Scheg.

Waarom Turkse Nederlanders voor of tegen stemmen bij het referendum
Waarom Turkse Nederlanders voor of tegen stemmen bij het referendum

Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft zaterdag wederom stemgerechtigden in het buitenland opgeroepen om naar de stembus te komen. "Ik roep het het buitenland vanuit Istanbul toe: onderschat het niet, ga zonder aarzelen naar de stembus en stem."

In Nederland hebben circa 250.000 mensen stemrecht in Turkije, in België 138.000, Frankrijk 325.000 en in Duitsland 1,4 miljoen. In Turkije zelf is het referendum 16 april.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.