Een flinke menigte is zaterdagmiddag in de binnenstad van Arnhem bijeengekomen om geweld tegen homo's af te keuren. Volgens de politie zijn zo'n 2.500 mensen op de demonstratie afgekomen.

Onder de aanwezigen zijn ook de twee mannen die vorig weekend werden gemolesteerd na een avondje stappen in de Gelderse hoofdstad.

Het Gele Rijdersplein stond vol betogers. Ze hadden onder meer regenboogvlaggen meegenomen en hielden borden vast met teksten als "Liefde is gewoon" en "Liefde is sterker dan een betonschaar". Op verzoek van de organisatie maakten de deelnemers massaal hand in hand een selfie om zich ook via sociale media duidelijk te laten horen.

Voor de twee slachtoffers van de mishandeling was het een laatste steunbetuiging in een reeks. Afgelopen week ontvingen ze vanuit de hele wereld reacties.
 

Betogers anti-homogeweld verzamelen zich in Arnhemse binnenstad
Betogers anti-homogeweld verzamelen zich in Arnhemse binnenstad

Steunbetuigingen

De vijf minderjarige verdachten van de mishandeling zijn allemaal weer op vrije voeten. Zij ontkennen dat de vechtpartij te maken had met homoseksualiteit. De mishandelde mannen hebben nog geen contact met hun belagers gehad, zeiden zij zaterdag.

Het aantal steunbetuigingen dat ze via internet kregen staat inmiddels op ongeveer 7.500, vertelden ze. Aan verwerking is het stel nog nauwelijks toegekomen. "We zijn geleefd."

BN'ers

Bij de demonstratie waren ook bekende Nederlanders aanwezig, zoals tv-presentatrice Barbara Barend en D66-leider Alexander Pechtold. Ook veel politiemensen en brandweerlieden deden mee aan de betoging.

De 'hand in hand-actie' is verzonnen door Barend. Zij riep Nederland op om ''weer een tolerant land te worden''. Pechtold gaf ze mee dat scholen verplicht zouden moeten onderwijzen over diversiteit.

In Eindhoven en Den Haag waren soortgelijke manifestaties. Daar waren enkele honderden mensen op de been.