Turkse Nederlanders hebben vrijdag een brief ontvangen van de AK-partij (AKP) van president Recep Tayyip Erdogan. In het door premier Binali Yildirim ondertekende schrijven wordt hoog opgegeven over de ontwikkelingen in Turkije en gewezen op de "historische mogelijkheid" om via het referendum het land ''nog meer vrijheid, veelzijdigheid, welvaart en democratie te bezorgen.”

Bij de verkiezingen van eind 2015 kregen stemgerechtigden in Nederland een soortgelijke brief in de bus. Dat leidde tot veel commotie en een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens naar de wijze waarop de partij aan de persoonsgegevens kwam.

Daaruit bleek dat de AK-partij de adressenlijst van kiesgerechtigden mocht kopen. Desondanks noemde vicepremier Lodewijk Asscher de brief "volstrekt ongepast". Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) riep de Turkse ambassadeur op het matje.

Waarom Turkse Nederlanders voor of tegen stemmen bij het referendum
Waarom Turkse Nederlanders voor of tegen stemmen bij het referendum

Afzender

Het is niet duidelijk hoeveel Turken de brief hebben gekregen. Volgens de Turkse krant Cumhuriyet is de brief naar 2,9 miljoen Turken buiten Turkije gegaan. Ook blijft ongewis wie de brief heeft verstuurd. Hoewel als afzender het hoofdkantoor van de partij in Ankara staat vermeld, is de brief in een blanco, Nederlandse envelop op de post gedaan.

Mustafa Aslan, leider van het campagneteam van Erdogan in Nederland, zegt geen idee te hebben. ''Zelf heb ik nog geen brief ontvangen, ik heb wel gehoord dat anderen hem hebben gekregen. Wij weten er in elk geval niets van.”

Stemadvies

De brief bevat geen expliciet stemadvies. Wel spreekt de premier over de inspanningen die opeenvolgende regeringen zich hebben getroost om van Turkije een krachtig land te maken. ''En laten we niet vergeten dat ons volk vanaf de laaghartige couppoging op 15 juli tot op de dag van vandaag met een groot aantal ingrepen te maken heeft gehad." 

Yildirim besluit met de uitnodiging aan de Turken in het buitenland om mee te werken aan de "democratische strijd" die Turkije momenteel voert.