De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, sluit het supportershome van VakP in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV werden daar donderdag drugs aangetroffen. 

Dat werd vrijdag bekend gemaakt op een persconferentie. Op welke termijn dit gaat gebeuren is niet bekend. 

In 2006 moest het supportershome ook al tijdelijk dicht. Eveneens vanwege de handel in drugs.

Van Veldhuizen zegt dat er sprake was van georganiseerde criminaliteit in het supportershome "waar stelselmatig in drugs is gehandeld", aldus de burgemeester. Van Veldhuizen noemt daarbij ook de namen van de motorclubs Satudarah en Saudarah. Beide zouden een belangrijke rol hebben gespeeld in de handel. 

In en rond het supportershome heeft de politie vijf verdachten opgepakt. De politie wil niet zeggen of hier leden van Satudarah of Saudarah bij zitten.

ME grijpt in bij ongeregeldheden na politieactie om drugs bij FC Twente-PSV
ME grijpt in bij ongeregeldheden na politieactie om drugs bij FC Twente-PSV

Drugs

De politie zegt dat er in het supportershome 46 wikkels met drugs zijn gevonden. Ook bij supporters in het vak zijn drugs aangetroffen. Daarnaast zegt de politie op de toiletten in Vak P gebruikte wikkels te hebben gevonden.

Donderdagavond hebben agenten in drie woningen doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn drugs, geld en nepwapens in beslag genomen. De politie zegt ook een onderzoek te starten naar het belagen van agenten in het stadion. Ook zijn er vernielingen aangericht.

Tijdens de ongeregeldheden die volgden buiten het stadion werd een man hard omver gelopen door een agent te paard. De politie laat weten dat de man zich niet heeft gemeld en dat het onbekend is of hij gewond is geraakt door het voorval.

Politiepaard beukt man omver bij rellen na FC Twente-PSV
Politiepaard beukt man omver bij rellen na FC Twente-PSV

Ingeseind

In de slotfase van het thuisduel van FC Twente tegen PSV werd directeur Jan van Halst van FC Twente kort van tevoren ingeseind over de politieactie. De stadionspeaker deed een oproep om de tribunes te verlaten.

Eerst moest iedereen vertrekken, kort daarna bleek die maatregel alleen te gelden voor VakP, het vak voor de meest fanatieke fans. De wedstrijd werd uitgespeeld en eindigde in een 2-2-gelijkspel.