De politie heeft een 58-jarige Schiedammer aangehouden als verdachte van moorden op prostituees in Rotterdam in de jaren 90. Rechercheurs van het cold-caseteam van de politie Eenheid Rotterdam pakten de vermoedelijke seriemoordenaar dinsdag op, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De Schiedammer wordt in verband gebracht met minstens twee moorden op prostituees. Die kwamen door messteken om het leven. De vrouwen van 22 en 45 jaar, werden destijds deels ontkleed gevonden in het centrum van Rotterdam.

De toenmalige tippelzone aan de G.J. de Jonghweg werd destijds opgeschrikt door diverse moorden op tippelaarsters.

De man woonde ten tijde van de moorden in Rotterdam en tegenwoordig in Schiedam.

Het coldcaseteam werd al in 2010 opgericht en richtte zich op een aantal onopgeloste moorden op prostituees in de jaren 80 en 90. Met moderne technieken hoopte de politie nieuw licht op de zaken te kunnen werpen en dat lijkt nu zijn vruchten te hebben afgeworpen.

OM: 'Dankzij coldcaseteam kon verdachte moorden prostituees worden aangehouden'
OM: 'Dankzij coldcaseteam kon verdachte moorden prostituees worden aangehouden'

DNA-onderzoek

Aanleiding voor het oprichten van het team waren de twee moorden waarvoor de 58-jarige man deze week is opgepakt en drie andere zaken uit 1989 en 1999 waarin de betrokkenheid van de verdachte nog wordt onderzocht. In alle gevallen waren de slachtoffers prostituee.

De verdachte is volgens het OM opgespoord na uitgebreid forensisch onderzoek.

De doorbraak kwam volgens een woordvoerster van het OM nadat in een databank was gezocht naar DNA van familieleden van de verdachte. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond aanwijzingen die uiteindelijk hebben geleid naar de Schiedammer.

Het is de derde keer in ruim dertig zaken waarin DNA-verwantschapsonderzoek werd toegepast, dat het tot een doorbraak leidt.

Zeldzaam

''Het betreffende kenmerk in het profiel is zeldzaam in de Nederlands bevolking'', aldus DNA-deskundige Arnoud Kal vrijdag. ''Het kenmerk erft met 50 procent kans over van ouder op kind en is binnen families dus niet zeldzaam.''

Het OM gaf het NFI toestemming om het verwantschapsonderzoek uit te voeren met het zeldzame kenmerk. Daaruit bleek -geheel onverwacht- dat ondertussen een familielid in de DNA-databank voor strafzaken was opgenomen.