De weduwe van de Macedoniër die op 20 december in Maastricht om het leven kwam tijdens een arrestatie, wil alsnog een onderzoek naar de dood van de man. 

Haar advocaat Hakan Külcü is bij het gerechtshof in Den Bosch een procedure gestart om de mannen die de 35-jarige Macedoniër Bekim Hasani arresteerden alsnog voor de rechter te krijgen.

Külcü bevestigde donderdag berichtgeving hierover in Dagblad de Limburger. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak onlangs geseponeerd. Maar de weduwe is het daarmee niet eens. Zij wil dat de rechter nog eens kijkt naar de beelden van de aanhouding en de betrokkenen bij de arrestatie hoort.

Hasani ging door het lint toen een politieagent en een marechaussee hem om zijn papieren vroegen in een winkelcentrum in Maastricht. Daarop volgde een vechtpartij. Een ex-militair bemoeide zich er volgens Dagblad de Limburger mee en werkte de verwarde man tegen de grond door een arm om diens nek te slaan. Niet veel later was Hasani dood.

Vrij

Toen Hasani werd aangehouden was hij net een dag vrij. Hij was eerder gearresteerd wegens het bedreigen van zijn vrouw. Volgens haar verkeerde de man in een psychose. Zij belde de politie in de hoop dat hij dan psychische hulp zou krijgen.

Maar de politie liet hem na een kort verblijf in de cel weer gaan. En wel met een zogenoemd terugkeerbesluit: hij moest binnen 28 dagen het land uit, terug naar Macedonië. Eerder had hij al tevergeefs asiel in België aangevraagd.