Nederland kan zich opmaken voor een warm en zonnig weekend. In Rotterdam moeten deelnemers aan de jaarlijkse marathon rekening houden met de hoge temperaturen.

De meeste recreatielopers zullen rond het middaguur rennen en dus een deel van de afstand slechten bij hogere temperaturen. Weeronline adviseert genoeg te drinken en niet te warme kleding aan te trekken.

De kans dat de marathon vanwege de hitte moet worden stilgelegd, zoals in 2007 het geval was toen tientallen renners onwel werden door de hitte, lijkt echter klein. De temperaturen liepen toen ook op tot 27,1 graden, een hitterecord voor de regio Rotterdam in april.

KWF Kankerbescherming waarschuwt ook dat de huid van lopers zondag gemakkelijk kan verbranden, zeker omdat het vroeg in de lente is. "Dat is de huid nog weinig zonnestralen gewend is", stelt woordvoerder Mischa Stubenitsky. "Bescherm je huid als renner, maar ook als supporter."

Zwak windje

Volgens meerdere weerdiensten bereikt het kwik op veel plaatsen in het land zondag de 20 graden.

De zon schijnt zondag en er staat slechts een zwak windje uit het zuiden, stelt Weerplaza. De aangevoerde lucht vanaf het continent is droog en zacht. De laagste temperaturen, tussen de 15 en 17 graden, zullen op de Wadden worden gemeten.

Bekijk hier het weerbericht voor de komende dagen
Bekijk hier het weerbericht voor de komende dagen

Zaterdag droog

Ook zaterdag is het al lekker weer: het blijft droog en vooral in het zuiden en westen schijnt veel zon. In het oosten kan zich nog enige bewolking voordoen.

Na het weekend dalen de temperaturen vermoedelijk weer, omdat er een koude luchtstroom richting Nederland komt. De rest van de week zal het weer wisselvallig tot grillig te noemen zijn.