Een twintigjarige man uit Gennep (Limburg) wordt niet langer verdacht van het mishandelen van een homopaar in Arnhem. Hij is dinsdag vrijgelaten, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. 

De andere vijf verdachten van veertien en zestien jaar zitten nog vast en moeten donderdag voor de onderzoeksrechter in Arnhem verschijnen. Die bepaalt of de jongens twee weken langer vastgehouden mogen worden.

Het OM verdenkt de vijf jongens van openlijk geweld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Die ernstige bezwaren zijn volgens het OM voldoende reden om het vijftal vast te houden. De jongens zitten sinds zondag vast. Enkelen meldden zichzelf bij de politie nadat er een storm van verontwaardiging opstak over de mishandeling van de homoseksuele mannen.

Het Arnhemse homopaar zegt dat ze zondagmorgen vroeg na het uitgaan zijn aangevallen door een groepje jongens. Een van de mannen kreeg een klap met een betonschaar en raakte daardoor zeker vier tanden kwijt. De man uit Gennep werd kort na de mishandeling opgepakt maar gebleken is dat hij de andere verdachten niet kent en ook niet betrokken was bij het incident.

Hand in hand

De politie had woensdag nog geen aangifte tegen de homoseksuele mannen ontvangen, zei een woordvoerder. Maandag zei de advocaat van een 16-jarige jongen dat de mannen zelf begonnen waren met de vechtpartij en dat de 16-jarige jongen rake klappen had gehad. Hij zou daarvan aangifte doen, maar dat is dus nog niet gebeurd.

Het OM kan volgens een woordvoerster nog niks zeggen over de aanleiding voor de mishandeling. Mogelijk werd de groep agressief omdat de mannen hand in hand liepen, maar dat staat nog niet vast. Ook is nog niet bekend wie met de betonschaar zou hebben geslagen. ''De verdachten worden gehoord en vervolgens met elkaars verklaringen geconfronteerd'', aldus het OM.

D66-kopstukken hand in hand naar formatiegesprekken na homogeweld
D66-kopstukken hand in hand naar formatiegesprekken na homogeweld