Het Openbaar Ministerie in Breda gaat wapenhandelaar Jan B. uit Hulten alsnog vervolgen voor bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen, een gemeenteambtenaar en een politieagent.

Een woordvoerder heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank, die weigerde om de zaak te sluiten.

Jan B. had een verzoek ingediend om de bedreigingszaak te beëindigen, omdat hij eerder dit jaar voor wapenhandel en het wegmaken van een lijk al is veroordeeld tot lange celstraffen. De officier van justitie was het daarmee eens en de zaak dreigde daarom zonder straf te eindigen.

De beslissing leidde tot verontwaardigde reacties in de Brabantse politiek en ook minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) vond het standpunt van de aanklager fout.

Belangen geschonden

Door de handelwijze van het OM zijn de belangen van de slachtoffers ernstig geschonden, aldus de rechter dinsdag. "Bovendien heeft de aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak en functionarissen in het openbaar bestuur prioriteit, hetgeen het standpunt van het OM in de onderhavige strafzaak des te onbegrijpelijker maakt."

Het OM grijpt de herkansing met beide handen aan. Een woordvoerder wist dinsdag direct te melden dat Jan B. zich alsnog zal moeten verantwoorden voor de bedreiging.

Burgemeester Boelhouwer laat weten dat de uitspraak glashelder is. Hij heeft geen behoefte om verder te reageren. "Ik wacht de zaak vol vertrouwen af.''

Wapenleverancier

Jan B. (66) staat bekend als de leverancier van de wapens die zijn gebruikt voor de onderwereldoorlog in Amsterdam. Vorige maand kreeg hij daarom ruim 5,5 jaar celstraf. In januari was hij al veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het wegmaken van een lijk dat later in stukken werd teruggevonden in het Markkanaal bij Den Hout (Noord-Brabant).

Burgemeester Boelhouwer kreeg in 2015 plotseling beveiliging omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. naar hem op weg was om een aanslag te plegen. Jan B. was boos over een controle die was gehouden op het erf bij zijn boerderij in Hulten. Tijdens die controle werden ook een gemeenteambtenaar en een politieagent bedreigd. Het drietal deed aangifte.