Het Amsterdamse echtpaar dat naar de rechter was gestapt vanwege een zogenoemde 'struikelsteen', zet het protest niet voort. In de Volkskrant verklaren ze maandag waarom.

Het echtpaar uit Oud-Zuid is geschrokken van de publiciteit over de rechtszaak. Er zijn misverstanden ontstaan, zeggen ze in de Volkskrant. "Door het overlijden van ons kind maakt een Stolperstein, duidend op ons huis, te veel los", luidt het statement.

Eerder stelde het koppel dat het herdenkingssteentje een "onredelijke belasting voor hun privéleven en voor hun kinderen" zou zijn. De gedenksteen herinnert aan de deportatie van en de moord op de voormalige bewoner van hun huis in de Tweede Wereldoorlog.

Kwetsen

De ophef over de steen bereikte dit weekend ook Israëlische media. Op sociale media werd het echtpaar voor rotte vis uitgemaakt. Het was volgens het echtpaar niet de bedoeling om iemand te kwetsen met de rechtsgang. 

"Wij vinden de herdenking van alle slachtoffers van de Holocaust zeer belangrijk en doen dit ook blijvend en respectvol. Wij willen niemand kwetsen en vinden het zeer spijtig als dit gebeurd is."

Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij bedacht de kleine gedenksteentjes in het trottoir waarop de namen staan van Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen, Jehova’s en gehandicapten die zijn afgevoerd en gedood tijdens de oorlog.