De Rotterdamse Rekenkamer heeft de presentatie van een rapport over gemeentelijke informatiebeveiliging een week uitgesteld. De gemeente had gevraagd om het niet te publiceren.

De Rekenkamer heeft dat verzoek in beraad, wil daar de tijd voor nemen en heeft daarom de publicatie in elk geval een week verschoven.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam had de Rekenkamer van de stad nadrukkelijk gevraagd een rapport over de gemeentelijke informatiebeveiliging níet naar buiten te brengen.

Het college is bang dat er te veel details over die beveiliging naar buiten komen.

Lesje hacken

"We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging", stelt de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. "We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet."

Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam zegt dat hem inderdaad is gevraagd voor maandagochtend 10 uur op dat verzoek te reageren. "Ik heb vandaag een brief aan de burgemeester geschreven dat ik tijd nodig heb. Bij hun verzoek zaten veel documenten, ook met technische zaken, en daar heb ik tijd voor nodig. Daarom heb ik de publicatie sowieso met een week utigesteld."

De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb: ''We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging. We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet."