De gemeente Huizen gaat oorlogsburgemeester Hendrik Vlug woensdag eindelijk in ere herstellen. De burgervader, van wie lang werd aangenomen dat hij 'fout' was in de oorlog, krijgt dan zijn ereschilderij in de galerij van het stadhuis.

Vlug, die burgemeester van Huizen was tussen 1939 en 1946, kreeg na de Tweede Wereldoorlog de reputatie 'fout' te zijn geweest omdat hij banden onderhield met de NSB.

Daarom kreeg de oud-burgervader geen portret in het stadhuis, toen alle oud-burgemeesters in 1995 op deze manier werden geëerd.

Nieuw historisch onderzoek bracht echter nieuw inzicht. Bonnie Kriek-Okkema stuitte tijdens onderzoek op informatie die de onschuld van Vlug aantoonde.

Persoonlijk conflict

De ARP-burgemeester bleek na de oorlog gewoon eervol ontslag te hebben gekregen, iets dat niet gebeurde met collaborateurs. Het misverstand bleek te herleiden op een persoonlijk conflict tussen Vlug en de gemeentesecretaris die in zijn verslagen een verkeerde voorstelling van zaken had gegeven.

Op verzoek van de VVD-fractie krijgt Vlug nu toch zijn eerherstel en wordt woensdag in het stadhuis zijn portret alsnog onthuld. De nog levende kinderen en kleinkinderen van Vlug zijn hierbij aanwezig. Het nieuwe portret van Vlug is gemaakt door kunstenaar Ido Vunderink.