De ophef in Amsterdam Oud-Zuid over gedenksteentjes in het trottoir heeft ook Israëlische media bereikt. Zo schrijven The Jerusalem Post en Haaretz er zondag over. 

Bewoners uit Amsterdam stappen naar de rechter omdat zij een zogenoemde 'struikelsteen' voor hun deur te confronterend vinden.

Het koppel stelt volgens Het Parool dat het herdenkingssteentje een "onredelijke belasting voor hun privéleven en voor hun kinderen" zou zijn. De gedenksteen herinnert aan de deportatie en de moord van de voormalige bewoner van hun huis in de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast zou het monumentje volgens het tweetal de sfeer in de straat aantasten. Zij stellen zelfs te moeten verhuizen als de steen niet wordt verwijderd.

Struikelsteen

Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij bedacht de kleine gedenksteentjes in het trottoir waarop de namen staan van Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen, Jehova's Getuigen en gehandicapten die zijn afgevoerd en gedood tijdens de oorlog.

Het project begon in Duitsland, maar is inmiddels in veel andere landen overgenomen. In twintig landen in Europa zijn al 57.000 stenen geplaatst in 1.600 steden en dorpen.

In Nederland liggen de monumentjes onder meer in Eindhoven, Borne, Zwolle en Amsterdam. De hoofdstad telt zo’n vierhonderd steentjes.