De import van kalfjes heft de helft van de milieueffecten van het slachten van koeien op. Dat zegt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

"Terwijl Nederland in 2017 zo’n 175.000 melkkoeien naar het slachthuis stuurt om het milieu te ontlasten, importeert de kalversector dit jaar ruim 700.000 kalveren." De organisatie zegt zich te baseren op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wakker Dier staat op de achterste benen: "Biologische boeren moeten koeien slachten om een mestberg kleiner te maken waar ze niet eens verantwoordelijk voor zijn, en aan de andere kant laat de overheid de kalversector honderdduizenden kalveren importeren. Dat is geen mestbeleid, maar shitbeleid."

Uit CBS-cijfers leidt Wakker Dier af dat de Nederlandse vleeskalversector in januari en februari al 113.175 kalveren heeft geïmporteerd. "Deze kalfjes komen vooral uit Duitsland, maar ook helemaal uit Letland, Estland en Tsjechië. Zo stevent de kalversector dit jaar af op een import van 735.000 kalveren."

'Massaslachting'

De kalversector doet "de massaslachting van de melkkoeien teniet", aldus de organisatie. "Acht kalveren produceren per jaar ongeveer evenveel mest als een volwassen melkkoe. De naar schatting 735.000 kalveren die dit jaar Nederland binnenkomen, produceren dus evenveel mest als zo’n 85.000 melkkoeien."