Amsterdammers naar rechter vanwege monument deportaties

Bewoners uit Amsterdam stappen naar de rechter omdat zij een zogenoemde 'struikelsteen' voor hun deur te confronterend vinden. De zaak diende vrijdag voor de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Het koppel stelt volgens Het Parool dat het herdenkingssteentje een "onredelijke belasting voor hun privéleven en voor hun kinderen" zou zijn. De gedenksteen herinnert aan de deportatie en de moord van de voormalige bewoner van hun huis in de Tweede Wereldoorlog.

Ook voelen de klagers zich aangetast in hun privacy, omdat mensen op straat blijven stilstaan om te kijken naar de steen. Daarnaast zou het monumentje volgens het tweetal de sfeer in de straat aantasten. Zij stellen zelfs te moeten verhuizen als de steen niet wordt verwijderd.

Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij bedacht de kleine gedenksteentjes in het trottoir waarop de namen staan van Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen, Jehova’s en gehandicapten die zijn afgevoerd en gedood tijdens de oorlog.

Twintig landen

Het project begon in Duitsland, maar is inmiddels in veel andere landen overgenomen. In twintig landen in Europa zijn al 57.000 stenen geplaatst in 1.600 steden en dorpen. In Nederland liggen de monumentjes onder meer in Eindhoven, Borne, Zwolle en Amsterdam. De hoofdstad telt zo’n vierhonderd steentjes.

Het stadsdeel Zuid wil de steen niet verwijderen. Daarom stapten de bewoners naar de rechter. Het is voor zover bekend de eerste maal dat iemand een rechtszaak begint vanwege een struikelsteen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie