De stiefmoeder en de stiefzus van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk krijgen toch spreekrecht tijdens de zaak tegen de man die ervan wordt verdacht haar te hebben verkracht en gedood.

Dat heeft het hof in Den Bosch vrijdag beslist. Het gaat om de juridische vader, de stiefmoeder en de stiefzus.

Zij hadden eerder al gevraagd om spreekrecht, maar dat werd door de rechtbank afgewezen. Eind vorig jaar liet toen nog minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur weten dat ook de stieffamilie van slachtoffers het recht moet krijgen om te spreken tijdens een strafzaak.

De vader, stiefmoeder en stiefzus mogen van het hof spreken voorafgaand aan het requisitoir, waarin de strafeis door het Openbaar Ministerie wordt geformuleerd. Tijdens rechtszaken hebben slachtoffers en nabestaanden het recht om iets te zeggen.

Wettelijk gezien geldt dat nu nog alleen voor biologische nabestaanden, maar die wet ligt de laatste tijd onder de loep.

Nabestaanden

"Bij de nabestaanden overheerst een gevoel van dankbaarheid dat ze nu toch spreektijd krijgen", aldus advocaat Richard Korver vrijdagavond. "Maar de familie betreurt het dat het hof niet toestaat dat ze twee keer spreken, noch om pas te spreken als de verdediging zich heeft uitgesproken." 

Daardoor kunnen de nabestaanden niet meer reageren op mogelijke bezwaren van de verdediging tegen hun visie op bijvoorbeeld de gewenste straf, aldus Korver.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft volgens hem in twee andere zaken wel toegestaan dat het spreekrecht na het pleidooi wordt gegeven.

Hoger beroep

Momenteel loopt de hogerberoepszaak tegen Jos de G., die vorig jaar veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor de verkrachting, maar werd vrijgesproken van doodslag. Het OM had veertien jaar gevangenisstraf geëist en ging in beroep.

De destijds vijftienjarige Nicole verdween 6 oktober 1995. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in bossen bij het Brabantse Lierop. Tbs’er De G. werd pas in 2014 gepakt, na een toevallige DNA-match.

De volgende zitting is gepland op 30 mei.