ProRail gaat tests doen met zelfrijdende treinen

De eerste zelfrijdende trein op het Nederlandse spoor zal mogelijk nog dit jaar rijden. ProRail treft voorbereidingen voor tests met geautomatiseerde treinen. 

Het is de bedoeling dat de proef eind dit jaar begint, bevestigt een woordvoerder van de spoorbeheerder donderdag na berichtgeving in De Telegraaf

De spoorbeheerder zal in samenwerking met verschillende vervoersbedrijven een reeks praktijkproeven houden, die heel 2018 zullen duren, meldt de krant.

Waar de tests precies zullen plaatsvinden staat nog niet vast. ''Maar de provincie Groningen heeft bijvoorbeeld expliciet aangegeven hier belangstelling voor te hebben'', zegt de woordvoerder.

De testritten zullen sowieso op een veilige en gecontroleerde manier worden gereden, benadrukt hij. Dat betekent onder meer dat mensen aanwezig zijn om in te grijpen.

Machinisten

Met de proef wil Prorail samen met de vervoerders op het spoor eerst vooral kennis opdoen. ''We willen kijken wat het oplevert, onder meer op het gebied van veiligheid en de frequentie waarmee de treinen rijden'', aldus de woordvoerder.

Helemaal nieuw is de techniek niet. In diverse landen rijden bijvoorbeeld al geautomatiseerde metro's.

Machinisten van FNV Spoor zeggen verbaasd te zijn door de aankondiging van Prorail. ''We zijn verbaasd dat de spoorbeheerder dit zegt en niet de vervoerders zelf, zoals NS of Arriva. Prorail heeft zelf geen treinen", aldus FNV Spoor. De bond vreest voor banenverlies. ''We zijn niet tegen innovatie, maar eisen volledige betrokkenheid en goede sociale afspraken voordat robotisering op het spoor wordt toegelaten."

Andere invulling

In een reactie zegt Arriva begrip te hebben voor de zorgen over het mogelijk verdwijnen van het beroep van machinist. ''Maar zover is het nog lang niet. De machinist verdwijnt niet maar de functie wordt anders ingevuld'', aldus een woordvoerster donderdag. ''We kunnen onze ogen niet sluiten voor de technische ontwikkelingen die er zijn en komen op dit gebied. Arriva heeft zich op dit gebied in de afgelopen jaren onderscheiden van de concurrentie en zal dit blijven doen."

Ook de Nederlandse Spoorwegen benadrukken het belang van technische innovatie. Het ov-bedrijf denkt dat het nog wel even gaat duren voordat er geautomatiseerde treinen rijden. ''Ons beeld is dat de invoering nog niet zo dichtbij is als sommige mensen denken. De ontwikkelingen, ook in het buitenland, volgen we uiteraard. Als dit ingevoerd wordt, dan in overleg met collega’s en de medezeggenschap'' aldus een woordvoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie