Voormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp heeft woensdag in het hoger beroep een celstraf van drie jaar en drie maanden gekregen van het gerechtshof in Amsterdam. Hij heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed.
 

"Het hof is van oordeel dat de verdachte zich op grote schaal, voor ongeveer een miljoen euro, heeft laten omkopen. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, het doen van een valse belastingaangifte, valsheid in geschrift en meineed."

Möllenkamp verrrijkte zich over een langere periode door het aannemen van steekpenningen afkomstig van drie ondernemingen. Rochdale was opdrachtgever voor twee van deze bedrijven. "Bij de omkoping in verband met grote onroerendgoed-transacties en sloopopdrachten ging het om grote geldbedragen, luxe auto's en het langdurig gebruik van een Spaanse villa", aldus het hof.

Ontslagen

De 67-jarige Möllenkamp werd in 2009 ontslagen door Rochdale, nadat de misstanden aan het licht waren gekomen. In 2015 veroordeelde de rechtbank hem tot 2,5 jaar cel. Zowel hij als het OM, dat toen ook drie jaar eiste, ging in hoger beroep.

Möllenkamp verklaarde tegenover de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen. Hij heeft volgens het hof daarmee de Tweede Kamer gehinderd in zijn staatsrechtelijke controletaak.

'Oud-Rochdale-topman nam aanzienlijke steekpenningen aan'
'Oud-Rochdale-topman nam aanzienlijke steekpenningen aan'