Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg wil dat motorclub Satudarah zijn stad verlaat. ''Deze motorclub gaat de stad uit. De vraag is alleen nog wanneer’’, zei Noordanus woensdag op een conferentie met Brabantse burgemeesters over de bestrijding van criminaliteit.

De eerstvolgende stap van de burgemeester is sluiting van het honk van Satudarah in Tilburg, waar vrijdagavond nog een grote inval was van de politie, dreigde hij.

Satudarah is volgens de burgemeester de enige multinational in Tilburg, maar niet eentje waar de stad trots op is. De motorclub is sinds kort officieel verdachte in een groot strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Een flink aantal Tilburgse kopstukken zit vast.

"Kleinmaken en wegjagen is de strategie", zei Noordanus. Als voorbeeld noemde hij het Tilburgse chapter van motorclub No Surrender, die al is vertrokken uit de stad en zich heeft gevestigd in Poppel (België). Het aantal leden van het chapter is volgens hem sindsdien gedecimeerd.

Het Openbaar Ministerie is al druk bezig met pogingen om motorclubs te verbieden. De Bandidos zijn als eerste aan de beurt met een civiel verbod. Ook een verbod van Satudarah zoals in Duitsland ziet de Tilburgse burgemeester wel zitten.