Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij India een uitleveringsverzoek ingediend voor de vader van de 3-jarige peuter Insiya. De man zou het meisje volgens haar moeder vorig jaar in september hebben meegenomen naar India. 

Justitie heeft in totaal acht verdachten in beeld in de zaak. De vader van de peuter wordt door het OM gezien als opdrachtgever van de ontvoering, terwijl zeven anderen hem daarbij zouden hebben geholpen.

Om de vader van het meisje in India te mogen verhoren, is ook een zogenoemd rechtshulpverzoek ingediend. India heeft het verzoek in behandeling.

Tegen twee mannelijke verdachten diende woensdagochtend een pro formazitting in Amsterdam. De rechter besloot woensdag dat eén van hen, de Amerikaan Robert B., nog drie maanden blijft vastzitten. Volgens het OM hield hij de oma en de tante van het meisje in bedwang terwijl anderen de peuter meenamen.

B. zou onder meer een stroomstootwapen hebben gehad en geweld hebben gebruikt. Hij werd kort na de ontvoering door een buurman overmeesterd en later door de politie aangehouden. 

Verhoor

De andere verdachten zijn vier mannen en een vrouw. Twee van hen verblijven momenteel in de Verenigde Staten en Irak. Volgens de rechter moet ook zij worden gehoord. Justitie heeft hiervoor bij beide landen een verzoek ingediend.

De advocaten van de twee verdachten stelden woensdag in de rechtbank dat de vader van het meisje het brein was achter de ontvoering. Hij overtuigde de andere verdachten ervan dat Insiya bij haar vader in India hoorde, in plaats van bij haar moeder in Nederland. De mannen zouden ook niet hebben geweten dat ze meewerkten aan een ontvoering.

Volgens justitie werd de ontvoering zorgvuldig voorbereid. Op de computer van een van de mannen werd een plan gevonden waarin de vlucht naar India stond uitgestippeld.

Het meisje werd vorig jaar op 29 september meegenomen uit Amsterdam-Oost terwijl ze verbleef bij haar oma en tante. De moeder van de peuter zegt dat haar dochter door de vader is ontvoerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met beide ouders van het kind en de Indiase autoriteiten.