Om 5.55 uur is woensdagochtend de landelijke actiedag van start gegaan voor Giro555, waarmee geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van hongersnood in conclictgebieden. 

Radio 2-dj Gerard Ekdom trapte de actiedag af vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, met Wieger ter Braak (10), die met zijn hockeyteam geld inzamelde, demissionair minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en actievoorzitter Farah Karimi.

Het geld gaat naar slachtoffers van hongerrampen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. Hier kampen momenteel 20 miljoen mensen met een tekort aan eten. Minister Ploumen maakte dinsdag bekend dat het kabinet 9 miljoen euro extra uittrekt voor hulp aan Jemen en Nigeria.

De inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) heeft tot nu toe al 17,5 miljoen euro aan andere donaties opgeleverd. 

Bekend en onbekend Nederland zet zich in voor Giro555
Bekend en onbekend Nederland zet zich in voor Giro555
Drie oorzaken van de huidige hongersnood in Afrika
55
Drie oorzaken van de huidige hongersnood in Afrika

Optredens

Vrijwilligers zitten woensdag klaar om telefonische giften te ontvangen via het nummer 0800-1112. Ook kunnen mensen doneren via de site www.giro555.nl. 

Bekende Nederlanders, zoals Jan Slagter, Hadewych Minis en Margot Ribberink, en vloggers als Bardo Ellens en King Alert ondersteunen de actie door telefoontjes aan te nemen, via social media oproepen te doen en cheques en giften in ontvangst te nemen.

De hele dag besteden radio en televisie aandacht aan de actie. Radio 2 zendt live uit vanuit Beeld en Geluid en in de studio zijn optredens van artiesten als Typhoon en Bløf. Presentator Art Rooijakkers is het gezicht van Giro555.

Gamers

Voor het eerst in de geschiedenis van Giro555 zetten ook bekende gamers, zoals Kwebbelkop, TheKing77NL en Sjaak, zich in. Zij zetten hun virtuele leven op het spel in een vier uur durend gaming event, dat start om 17.00 uur.

In de competitie wordt gespeeld met populaire games zoals Mario Kart, FIFA 17, Rocket League en Formule 1. Via donaties kunnen mensen extra virtuele levens voor de deelnemers kopen.