De Schipholtunnel is woensdagochtend weer gedeeltelijk vrijgegeven voor weggebruikers. Rijkswaterstaat heeft twee rijstroken in de Schipholtunnel (A4) richting Den Haag opengesteld.

Vier van de zes rijstroken blijven nog dicht, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan NU.nl. De werkzaamheden blijven doorgaan om op termijn ook die weer te kunnen openen. De afritten van de A9 en de A4 blijven wel dicht. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om de A4 richting Den Haag daarom nog wel te mijden en gebruik te blijven maken van de omleidingsroutes via de A9/A5 en A9/A2/A12.

Volgens de ANWB heeft de gedeeltelijk openstelling woensdag niet voor ongewoon lange files in de ochtendspits gezorgd. Ook op de omleidingsroutes waren geen grote vertragingen. De ANWB concludeert dat mensen goed inspelen op de afsluiting.

Eerder was nog de voorspelling dat de hele Schipholtunnel ook woensdagochtend nog gesloten zou blijven.  De tunnel voldeed nog niet aan de veiligheidseisen. Inmiddels is dit voor de twee opengestelde stroken wel het geval.

Drukte op snelwegen vanwege dichte Schipholtunnel
Drukte op snelwegen vanwege dichte Schipholtunnel

Kabels

Om de Schipholtunnel weer gedeeltelijk vrij te geven moesten de ventilatoren weer naar behoren werken. Deze zijn cruciaal als er brand in de tunnel ontstaat. Daarom besloot Rijkswaterstaat de tunnel nog niet vrij te geven. De ventilatoren werken inmiddels weer.

De Schipholtunnel was al sinds maandagmiddag dicht door een brand in een elektrakast in een vluchtgang. Hierdoor raakten zeventig kabels beschadigd. Rijkswaterstaat werkte dag en nacht om de schade te herstellen. De werkzaamheden werden echter bemoeilijkt omdat de kabels in een kleine ruimte liggen, waardoor er niet met veel mensen tegelijkertijd aan het herstel kon worden gewerkt.