De vervolging van de moeder van het meisje (8) dat in 2015 overleed in Hoogeveen is overgedragen aan een officier van justitie van het Landelijk Parket. De advocaat van de vader, Liesbeth Poortman had laten weten geen vertrouwen meer te hebben in het parket Noord-Nederland.

Dat zegt Poortman tegen NU.nl en wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie.

"Het vertrouwen was zoek", aldus Poortman. "Zij hebben mijn zorgen kennelijk serieus genomen. In eerste instantie werd het nog als irreëel bestempeld."

Poortman spreekt van unieke situatie en zegt erg content te zijn met de beslissing.

Het OM benadrukt dat de zaak wel onder hun verantwoordelijkheid blijft vallen, maar dat met een andere officier van justitie "een onbevangen persoon het onderzoek gaat leiden die er onpartijdig instaat."

Vervolging

Het gerechtshof in Leeuwarden besloot donderdag dat de moeder alsnog moet worden vervolgd voor het overlijden van een 8-jarig meisje, na een val van een flat in Hoogeveen. Het hof stelde daarmee de vader in het gelijk.

Het OM besloot in 2015 dat de zaak tegen de moeder moest worden geseponeerd, omdat er geen concrete aanwijzingen waren dat de vrouw haar dochter bewust om het leven had gebracht. De vader van het meisje ging hier niet mee akkoord en stapte naar het gerechtshof.

Levensdelict

Volgens het hof blijkt uit het onderzoeksdossier dat er geen andere redelijke verklaring voor de val van het meisje is dan dat er sprake is van een levensdelict. 

"De moeder was als enige in de woning toen het meisje overleed. Twee getuigen hebben haar op de galerij gezien toen ze naar beneden keek", aldus het hof. Het meisje lag toen al dood op de grond. Er zijn geen aanwijzingen dat er andere mensen in of rond de woning zijn geweest.