Het verkeer in, rond en vanuit Amsterdam liep dinsdagavond door de gesloten Schipholtunnel op de A4 opnieuw grote vertraging op. Daar kwam bij dat er twee ongelukken zijn gebeurd die het verkeer nog meer ophielden.

Ook waren veel mensen op weg naar de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Italië in de Amsterdam ArenA.

Door een ongeluk bij Breukelen ontstond een file van zeker vijftien kilometer vanaf de A10 bij het Amsterdamse Business Park. Op diezelfde A10 stond bij de afslag Volendam richting het noorden door een ander ongeluk een file van negen kilometer.

Drukte op snelwegen vanwege dichte Schipholtunnel
Drukte op snelwegen vanwege dichte Schipholtunnel

Schipholtunnel

De Schipholtunnel in de richting van Den Haag blijft voorlopig gesloten. Eerder zei Rijkswaterstaat dat vanaf dinsdag 15.00 uur weer twee rijstroken beschikbaar zouden zijn.

Uiteindelijk blijven alle rijstroken dicht omdat bij een laatste test de ventilatoren niet bleken te werken. Rijkswaterstaat had eerder al gezegd dat de rest van het werk nog enkele dagen in beslag zou nemen. Hoe lang het nu gaat duren voor de tunnel weer open gaat, is onbekend.

Verkeer wordt daarom nog steeds aangeraden om zoveel mogelijk via de omleidingsroutes te blijven rijden.

Eerder was er ook al veel onduidelijkheid over hoe lang de belangrijkste herstelwerkzaamheden in beslag zouden nemen. Deze moeten uitgevoerd worden voordat de tunnel weer open mag.

Rijkswaterstaat hoopte in eerste instantie om de tunnel dinsdag voor de ochtendspits alweer open te stellen, maar haalde dat doel niet. 

Brand

De afsluiting was het gevolg van een kleine brand die maandag woedde in een vluchtgang van de tunnel. Daardoor raakten de veiligheidssystemen beschadigd.

Het verkeer had maandag vooral aan de zuidwestkant van Amsterdam erg veel last van de afsluiting. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) liep het verkeer rond de A4, de A5 en de A10 helemaal vast, met files en grote vertragingen tot gevolg.