De Schipholtunnel blijft de hele dinsdagochtend nog gesloten voor verkeer van Amsterdam (A4) naar Den Haag. Rijkswaterstaat hoopte eerder nog twee rijstroken te kunnen openen tijdens de ochtendspits.

Een woordvoerder meldt dat dit uiteindelijk niet is gelukt. Met man en macht werd maandagavond en -nacht gewerkt aan de tunnel. "De reparatie is complexer dan we dachten. Dat heeft onder meer te maken met kabelmateriaal dat nog niet beschikbaar was."

Mensen hebben het advies gekregen de omgeving te mijden, met de trein te reizen of thuis te werken. Automobilisten die toch de weg opgaan, worden dinsdagochtend omgeleid via de A9, A2 en de A12.

Rijkswaterstaat streeft er naar om tijdens de dinsdagavondspits twee rijstroken te openen, maar het is nog niet bekend of dit gaat lukken. Het herstel van de hele tunnel duurt waarschijnlijk nog twee dagen.

Spits

Tijdens de spits viel de drukte rond de afgesloten tunnel mee. Volgens de ANWB en VID heeft het verkeer wel enige vertraging, maar is er geen sprake van chaos. "Veel mensen hebben blijkbaar geluisterd naar ons advies," aldus de ANWB.

De langste file stond dinsdagochtend op de A9 tussen Amstelveen en het knooppunt Raasdorp. Die file was tegen 9.00 uur. Op de A5 van Amsterdam naar Hoofddorp stond het verkeer stil vanwege een kapotte vrachtwagen.

Veiligheidssystemen

Bij een brand die maandag woedde in de vluchtgang van de tunnel raakten de veiligheidssystemen beschadigd. De Schipholtunnel kan en mag niet open tot deze weer gemaakt zijn. Het verkeer had maandag de hele dag last van de afsluiting.

Het verkeer liep volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) helemaal vast rond de A4, de A5 en op de A10. Automobilisten die vast kwamen te staan moesten onder begeleiding worden teruggeleid.