Bij een botsing tussen een auto en een trein in het Friese Harlingen zijn maandag twee personen om het leven gekomen. Het gaat om een 31-jarige man en zijn 3-jarige zoontje. De voertuigen kwamen in botsing op de Oude Trekweg.

Volgens de politie kwam de auto op een overweg onder de trein terecht en is de auto enkele honderden meters meegesleept.

Omdat de auto nog grotendeels onder de trein ligt, werd door de politie niet uitgesloten dat er nog meer personen zijn overleden. Onderzoek heeft uitgewezen dat er hoogstwaarschijnlijk geen andere inzittenden in de auto waren.

De auto kwam van de boerderij die langs de spoorlijn ligt. Op de boerderij bezochten schoolkinderen een 'lammetjeskijkdag'. 

De passagiers die in de trein zaten en de aanwezige kinderen zijn opgevangen en krijgen slachtofferhulp aangeboden. 

Dodelijk treinongeluk Harlingen: 'Auto is honderden meters meegenomen'
Dodelijk treinongeluk Harlingen: 'Auto is honderden meters meegenomen'

Onderzoek

Diverse hulpdiensten waren snel ter plaatse. Ook is een traumahelikopter ingezet. Meerdere personen zouden zijn meegenomen voor verhoor en de politie doet momenteel verder onderzoek. Er kon nog niets gezegd worden over een mogelijke oorzaak van het ongeluk. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft nog niet bepaald of zij ook een onderzoek instellen. "Het lijkt erg op situaties die we eerder zagen, zoals Dalfsen en Winsum", stelt een woordvoerder van de OVV. Onderzoekers gaan daarom ter plaatse voor een verkenning. Daarna volgt een besluit over een eventueel onderzoek. 

Eerder incident

Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg op particulier terrein. Bij de overgang stonden wel waarschuwingslichten. Momenteel wordt onderzocht of de lampen werkten. Bij de overgang worden extra borden gezet.

In februari van dit jaar kwamen daar ook een auto en een trein in botsing bij deze overweg. Toen vielen er echter geen gewonden.

Volgens ProRail viel deze overgang in een zogeheten buitencategorie, die niet viel onder het eerder opgestelde bewakingsplan na de recente ongevallen in Dalfsen en Winsum. 

Spoorbeheerder ProRail zegt dat ze met de eigenaar van de grond in gesprek waren om te kijken of ze de overgang op konden heffen. De eigenaar van de grond en ProRail besloten hiertoe na het eerdere ongeluk. 

Vervoerder Arriva meldt dat er voorlopig geen treinen rijden op het traject.

De burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, brengt maandag een bezoek aan de locatie van het ongeluk. Later op maandag geeft de gemeente een persconferentie.

Locatie treinongeluk