De coulanceregeling van het ministerie van Defensie voor slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6-verf wordt aangepast. Er wordt een aantal aandoeningen van de lijst gehaald omdat het niet waarschijnlijk is dat ze worden veroorzaakt door werken met chroom-6.

De aanpassing is het gevolg van nog lopend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldde Defensie maandag. Mensen die op grond van deze verwijderde aandoeningen een uitkering hebben gekregen, hoeven die niet terug te betalen.

Bijna 250 mensen hebben een uitkering gekregen op grond van de coulanceregeling, bleek in oktober. De uitkeringen lopen uiteen van 3.000 tot 15.000 euro. Ruim vierhonderd aanvragen werden afgewezen.

Meer dan 2.500 (oud-)medewerkers hebben zich bij Defensie gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. De coulanceregeling werd in maart 2015 ingesteld.

Het RIVM verwacht dat het onderzoek naar chroom-6 na de zomer klaar is. Er was in de Tweede Kamer eerder kritiek op de duur van het onderzoek, maar volgens Defensie kon dit niet anders. Versnelling zou de kwaliteit van het onderzoek aantasten.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Animatie door in60seconds

Kankerverwekkend

Chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die bovendien zeer slecht voor het milieu is. Defensie gebruikte de stof in de chroomhoudende verf en lak om straaljagers en ander defensiematerieel tegen roest te beschermen. 

Bij het spuiten van de verf en schuurwerkzaamheden aan het materieel, komt de giftige chroomstof vrij.

Wanneer het personeel hier niet goed tegen beschermd is, kan het onder meer allergische reacties veroorzaken. Bij inademing kan het leiden tot neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.