Op een industrieterrein in Genemuiden heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. Daarbij is asbest vrijgekomen. Er raakte niemand gewond.

De brand was bij Delan Stalen aan de Burgemeester ten Veldestraat. Dat bedrijf maakt staalboekjes voor de tapijtindustrie maar handelt ook in biezen, waar bijvoorbeeld stoelzittingen van worden gevlochten. 

De brandweer heeft direct veel mensen en materieel ingezet. Volgens de veiligheidsregio liggen riet en boten opgeslagen in het pand. Omdat het gaat om een ouder pand, hield de brandweer er al rekening mee dat er asbest zou worden gevonden. Dat bleek ook het geval. De omgeving rond het pand is afgezet. Een naastgelegen loods liep ook brandschade op.

Op foto's en videobeelden is te zien dat de vlammen hoog oplaaiden. De rookwolken die van de brand kwamen waren in de wijde omgeving te zien.

Eerste beelden grote brand industrieterrein Genemuiden
Eerste beelden grote brand industrieterrein Genemuiden

Evacuaties

Het industrieterrein waar de brand was, ligt tegen het centrum van het stadje aan. Bewoners van vijftien woningen hebben hun huis moeten verlaten. Zij hebben onderdak gevonden bij familie en vrienden.

De veiligheidsregio raadt omwonenden aan ramen en deuren te sluiten. Rond 20:30 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

De geëvacueerde bewoners kunnen vannacht nog niet naar huis. De brandweer heeft laten weten dat er asbestdeeltjes in hun tuinen gevonden. De gevaarlijke stof wordt morgen bij daglicht opgeruimd.