Het lenteweer van de afgelopen dagen zet door. De verwachting is dat in de loop van volgende week voor het eerst dit jaar de 20 graden wordt aangetikt, melden de verschillende weerbureaus.

Vooral in het zuiden en oosten van het land is de kans op deze hoge temperaturen hoog. In het noorden en westen heeft de zeewind een grotere invloed; hier is het doorgaans een paar graden kouder.

Het lekkere weer is vooral te danken aan zachte lucht uit het zuiden van Europa. "Rokjesdag komt er aan", constateert Weeronline. Dit is de eerste dag waarop het warm genoeg is om een rokje of korte broek te dragen.

Aan het begin van de week worden temperaturen van 17, 18 graden bereikt. Maar de kans is reëel dat donderdag het kwik de 20 graden-grens bereikt. De laatste keer dat in Nederland deze temperatuur werd gemeten, was half oktober.

In het aankomende weekend is het ook al zonnig weer, al zorgt een kille wind uit het noordoosten ervoor dat de temperatuur rond de 14 graden blijft hangen. In de nacht blijft het kil en is er zelfs nog sprake van vorst aan de grond.

Weerplaza.nl: Zon en stapelwolken
Weerplaza.nl: Zon en stapelwolken

Eerste lentedag

Overigens wordt het volgende week vrijdag weer kouder, waarschuwt Wilfred Janssen van Weerplaza. "Dan  neemt de kans op neerslag weer significant toe", legt hij uit. "De temperatuur zal dan helaas ook snel weer dalen."

De eerste officiële lentedag werd dit jaar gemeten op 16 maart. Daarvan is sprake als de temperatuur in De Bilt, waar het KNMI zit, oploopt naar 15 graden.