In het Zeeuwse Kapelle zijn donderdagavond uit voorzorg 46 woningen ontruimd nadat een grote brand woedde in een hoge stapel fruitkisten en naastgelegen loodsen. Iets na 3.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Bij de brand aan de Oostambachtweg kwam veel rook vrij.

De politie houdt toezicht op de ontruimde woningen. De gemeente opent vrijdagochtend een informatiepunt voor de bewoners. De bewoners worden opgevangen in een hotel. 

De brandweer probeerde het vuur in de stapel fruitkisten met veel materieel te bestrijden, maar kon niet voorkomen dat omliggende loodsen vlam vatten. De brandweer laat de loodsen nu gecontroleerd uitbranden.

Er is bij de brand geen asbest vrijgekomen, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Eerder op de avond ging het luchtalarm af en werd een NL-alert verstuurd. Buurtbewoners worden gewaarschuwd om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

Er worden vier mensen behandeld die last hebben van hun luchtwegen door het inademen van rook.

Veel rookontwikkeling bij grote brand in Kapelle
Veel rookontwikkeling bij grote brand in Kapelle

Ongedeerd

In de loodsen waren zestien mensen aan het werk. Deze personen zijn ongedeerd en worden ergens anders opgevangen. De brandweer probeert te voorkomen dat ook een woonhuis vlam vat.

Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan.